8. codering weerstanden

 
 
LED weerstand calculator
 
 
 
Leds hebben een negatieve en een positieve aansluiting. Zie de afbeelding hieronder.
 
voorbeeld hoe een led aan te sluiten
 
Aan de lange aansluitpen wordt de plus aangesloten en aan de korte de min. Heb je een oude led waar de pootjes van zijn afgeknipt dan kan je de polariteit toch nog bepalen. Iedere ronde led heeft aan één kant een afgeplatte kant. De pen die aan deze kant zit is de min.
 
 
 
De meest voorkomende LED spanningen zijn
 
 
 
Rood           : 2,3 Volt
 
Geel/Oranje: 2,3 Volt
 
Groen         : 3,6 Volt
 
Blauw         : 3,6 Volt
 
Wit              : 3,6 volt
 
 
 
Het meest voorkomende stroomverbruik = 20mA met uitzondering voor speciale LED's. 
 
 
 
Als leds op een voeding worden aangesloten die meer levert dan de hierboven genoemde voltages dan is er een voorschakelweerstand nodig. Overigens is het aan te bevelen altijd een weerstand voor een LED te plaatsen. Dit om te zorgen dat de stroomopname beperkt blijft zodat de LED niet doorbrandt.
 

 
Schema LED weerstand aansluiten
 

De bijbehorende voorschakelweerstand (R in het schema hierboven) kun je ook bij ons bestellen. Je hoeft alleen maar het voltage aan te geven. Wij leveren dan de veilige weerstand versie. Deze weerstanden vind je onder het menu electronica onderdelen - weerstanden. 
 
 
 
Als je een afwijkend voltage gaat gebruiken of andere wensen hebt dan kan je hier beneden zelf de benodigde weerstandwaarde (ohmage) uitrekenen met de LED calculator voor voorschakelweerstanden. Een weerstand voor 1/4 Watt is prima geschikt als led weerstand
 
 
 
Weerstand kleurcodes lezen
Iedere weerstand is voorzien van 3 kleurcodes om de waarde aan te geven en één extra laatste kleurcode voor de tolerantie (afwijking). Deze tolerantie indicator is meestal goud of zilverkleurig. 
 
Je leest de waarde van de weerstand af als volgt:
-Kijk eerst waar de tolerantie indicator zit. Dit is altijd een gouden (5% tolerantie) of zilveren (10% tolerantie) kleur band. Dit om de juiste leesrichting te kunnen bepalen.
-Lees vervolgens vanaf de andere kant de kleur van de eerste kleur band af (getal 1) en schrijf het getal op wat bij deze kleur hoort. In het voorbeeld is getal 1 geel en dat staat voor 4 (zie kleurcode tabel). 
-Lees nu de tweede kleur af (getal 2). In  het voorbeeld is dat groen en deze kleur staat voor het getal 5. Je hebt nu staan 45.
-Als laatste lees je de derde kleur band af. Dit is de vermenigvuldigingsfactor. Schrijf dit als een aantal nullen neer. In het voorbeeld is deze kleurband rood en dat staat voor het getal 2. Je schrijft dus op 00. 
-Je hebt nu dus het getal 4500 neergeschreven. Deze weerstand is dus 4500 ohm ook wel geschreven als 4k5 ohm.
-Als de derde kleur band zwart is dan schrijf je GEEN nullen op.
-Is de derde kleur band goud dan verschuif je de komma één plaats naar links.
-Is de derde band zilver dan verschuif je de komma twee plaatsen naar links. Deze kleuren voor de derde band zal je echter zelden tegenkomen. Als de weerstand ook nog een extra kleur band heeft na de tolerantie kleur band dan geeft deze de kwaliteit aan. Ook dit zal je maar zeer zelden tegenkomen. Het wordt hier voor de volledigheid vermeld. Als er een kwaliteitsband aanwezig is (zeldzaam) dan geeft dit getal het percentage defecten aan per 1000 uur gebruik. Dit gaat er wel vanuit dat de weerstand belast wordt voor het volledige wattage waarvoor deze gemaakt is.
 
Led voorschakelweerstand Calculator Led voorschakelweerstand Calculator <a href="http://www.budgetronics.eu">www.budgetronics.eu</a>
 
Kleurcodering weerstanden invoeren en waarde laten berekenen kun je hier:
 
http://www.weethet.nl/dutch/hardware_resistor_calculator.php