Overzicht diverse soorten elektromotoren met aandrijfmogelijkheden

Vaak wordt gevraagd hoe sterk elektromotoren moeten zijn voor gebruik binnen een bepaald project. Daarop kun je moeilijk een antwoord geven omdat e.e.a. afhankelijk is van een groot aantal factoren.
Hoe "sterk" elektromotoren kunnen zijn is o.a. afhankelijk van: 
hoeveel spanning kan ik over de + en de - pool van de elektromotor zetten en hoeveel stroom kan er dan door de elektromotor lopen zonder dat deze kapot gaat. 

Stel we hebben een elektromotor van 5V met een gemiddeld stroomverbruik van 0,5 ampère (500mA). We hebben dan een elektromotor met een gemiddeld vermogen van 2,5 Watt ( P = I x V  =>  5V x 0,5A = 2,5 W). 

Indien we de elektromotor gedurende een tijd teveel stroom laten verbruiken (oftewel te zwaar 'belasten') dan kan de motor stukgaan. Dus het is zaak om goed te weten hoe groot het normale vermogen is van de elektromotor die je gebruikt.

Toch kunnen dus een relatief "zwakke" elektromotor (dus met weinig vermogen) aanbieden die toch heel "sterk" is. In plaats dat de motoras heel snel draait, draait de motoras dan relatief langzaam maar met dit verschil dat de mechanische kracht die de beweging van de as kan opbrengen groot is. (Je kunt deze met je vingers bijna niet tegenhouden). Dergelijke elektromotoren hebben een aanpassing, een soort "versnellingsbak", die ervoor zorgt dat het aantal omwentelingen van de motor langzamer verlopen waardoor de mechanische kracht juist sterk toeneemt. Het vermogen van de motor is echter hetzelfde maar de mechanische kracht juist des te groter. De verhouding wordt bepaald door het aantal tanden c.q. de omtrek of de diameter van de tandwielen. Een hoge verhouding geeft een hoge topsnelheid, een lage geeft meer trekkracht. Het doel van een overbrenging is snelheid om te zetten in kracht of vice versa. Zie o.a.:  http://nl.wikipedia.org/wiki/Overbrengingsverhouding

Om tandwielen in combinatie met elektromotoren goed te monteren. 
Uiteraard is dit maar een zeer bescheiden beschrijving van het grote aanbod van elektromotoren op de markt. Voor meer info kun je b.v. eens kijken op: nl.wikipedia.org/wiki/Elektromotor

 
algemeen gebruikt type elektromotor:
 
 
 
 
Allemaal verkrijgbaar in RPM (toerental per minuut); 15, 30, 60, 120, 400 en 1500
allemaal met asdikte: 4 mm
de meeste elektromotoren zijn 12V
toerental in verhouding met de spanning (dus motor 12 V 1500 toeren is bij 6 V 750 toeren)
verloop askoppeling: 4 -> 4 mm en 4 -> 6 mm
 
montage op ondergrond, zie het voorbeeldbord in lokaal B308: 
 
 
Hierbij een overzicht van de diverse typen andere elektromotoren:vlnr
- trefwoorden: elektromotor type 1, type 2, type 3, type 4, type 5
- type 1: elektromotor 5V + adapter + tandwiel, motoras 2,0 mm
- type 2: idem 5 V + tandwiel + wormwiel, motoras 4,0 mm
- type 3: idem 9 V met dikkere motoras 3,2 mm

- elektromotor type 4:
- trefwoorden: elektromotor type 1, type 2, type 3, type 4, type 5
- elektromotor 5V voorzien van wormwielaandrijving met overbrenging op een tandwiel. Dit type elektromotor heeft een grote mechanische kracht maar een lage omwenteling van de motoras (met daarop gemonteerd het wormwiel).
- plaats: B308 kast 47
- Leverancier: speelbest.nl


elektromotor 12V voorzien van tandwielriemaandrijving.

 
 


  
  elektromotor 12V voorzien van tandwielriemaandrijving bovenzijde.

 

beschikbare tandwielen : (asdoorsnede 4 mm)
 

montagemogelijkheden van tandwielen